Vapaaehtoistyö frisbeegolfissa

Lahden Frisbee Club ry sai vuodelle 2021 uuden hallituksen, jonka toimijoista vain yksi oli mukana jo viime vuonna. Tuo yksi olin minä, Niklas Saalasti, joka tulin valituksi seuran puheenjohtajaksi ainoana ehdokkaana. Suuri vaihtuvuus yhdistyksen hallituspaikoilla kertoo seuran eteen tehtävän työn kuormittavuudesta, jota tämä pieni ”blogitekstini” koskee.

Kerron kuitenkin ensin muutaman faktan itsestäni. Tämä ensinnäkin siksi että tykkään puhua itsestäni mutta myös siksi, että olen taatusti osalle seuran jäsenistä tuntemattomampi kaveri. Frisbeegolfia aloin pelaamaan suurinpiirtein 2014. Olin ensimmäiset kaksi kierrosta mukana ainoastaan kämppäkaverini seurana ja hiukan heittelin ohrapirtelön juonnin lomassa. Taisi olla elämäni neljäs kierros, kun vahingossa heitin holarin kaverini Buzzzilla ja olin koukussa. Nykyisin käytän lajiin vaimoni mielestä liikaa aikaa sekä rahaa. Muutoin elämässäni olen puoli vuotiaan vauvan isä, aviomies, koukussa tietokonepeleihin ja työskentelen lastensuojelussa ohjaajana.

Taustani saavat toimia pohjana varsinaiseen asiaani. Vapaaehtoistyöhön frisbeegolfissa. Kun yrittää tämän lajiin tehdä muutakin kuin pelata omaksi ilokseen, kuulee muilta aktiivisilta toimijoilta jatkuvasti samansuuntaisen kommentin: ”Valittajia kyllä löytyy mutta tekijöitä hyvin vähän”. Lajissamme, kuten muissakin aktiviteeteissa, on huutava pula niistä, jotka olisivat valmiita uhraamaan aikaansa ja osaamista yhteisenhyvän eteen. Eikä tämä ole mikään ihme. Esimerkiksi Mukkulan rataan saa uhrattua loputtoman määrän työtunteja ilman, että kukaan tulee sinua tekemästäsi työstä kiittämään. Nämä työtunnit ovat puolestaan pois aina jostain muusta. Tätä eivät tunnu kuitenkaan valittajat ymmärtävän.

Esimerkkinä valituksia tulee kesällä täysistä roskiksista tai niiden puutteesta kokonaan. Valitus on täysin oikeutettu ja aiheellinen. Mutta. Minulla menee autolla kotoa 16min yhteen suuntaan Mukkulan radalle. Jos haluan käydä tyhjentämässä roskikset, käytän siis pelkkään autolla ajamiseen 32min. Maksan bensani itse. Radalla seuramme vastuulla olevien roskisten tyhjentämiseen menee karkeasti sanoen puolesta tunnista tuntiin. Minä en nauti roskisten tyhjentämisestä. Minulla on parempaakin tekemistä. Tämän takia haluan yhdistää tähän muuta, vaikka kierroksen Mukkulassa kaverini kanssa tai heittotreenin. Pelkkien roskisten takia (joita pitäisi kesällä tyhjentää kerran viikossa vähintään) en lähde Mukkulaan. Puolestaan kierros Mukkulaa ja roskisten tyhjennys vie yhteensä ainakin sen kolme tuntia aikaa eikä minun elämäntilanteessani ole joka viikko mahdollista olla kolmea tuntia viettämässä ”omaa aikaa”. Tästä johtuen voi olla, että välillä roskikset pursuavat, kun seuran muillakin aktiiveilla voi olla haastava viikko.

Esimerkistäni huolimatta minä yritän käyttää aikaa seuramme eteen ja tehdä myös niitä asiota, joista en niin pidä. Tyhjennän myös roskiksia tarvittaessa. Pointtina vain on, että itse en aio ottaa paineita siitä, onko joku tyytyväinen työpanokseeni, kun teen vapaaehtoisena töitä. Niin kauan kun kukaan ei minulle penniäkään maksa, teen tasan sen verran kuin itseäni huvittaa. Valittajille tulen sanomaan jatkossakin: ”Kiitos palautteesta. Voin antaa sinulle välineet, niin saat itse tehdä kyseisen asian paremmin”.

Valituksista huolimatta vapaaehtoistyö frisbeegolfissa kannattaa. Itse olen uutena lahtelaisena tutustunut laajasti Päijät-Hämeen muihin frisbeegolfaajiin juuri vapaaehtoistoiminnan kautta. On hauska mennä kisoihin, kun tuntee kanssapelaajia paljon jo valmiiksi. Itse vieläpä nautin siitä, että olen saanut jotain aikaa, jolla kerskua. Otin päävastuun tämän talven talviradan suunnittelusta ja egoani on suorastaan hivellyt, kuinka suosittu kyseinen rata on ollut. Valituksiakaan en ole kuullut muutoin kuin helppoudesta, jonka allekirjoitan itsekin. Lisäksi haaveenani on joskus päästä tekemään ihan palkkatöinä frisbeegolfia ja tämän haaveen toteutumisen kannalta on tärkeää olla ”sisäpiirissä”, jotta joskus joku vapautuvia töitä minulle tarjoaisi.

Loppukaneettina sanon seuraavaa: Tule kanssamme tekemään parempaa lahtelaista frisbeegolfia! Mielestäni valittaa saa vasta, kun on antanut omaa panostaan lajin eteen. Hommat eivät Lahden Frisbee Clubissa lopu kesken ja kaikille löytyy varmasti mielekästä hommaa. Haluaisitko olla rakentamassa parempaa Mukkulaa? Kiinnostaako ruohonleikkuu Karistossa? Haluaisitko valmentaa 10-vuotiaita? Ovatko nämä nettisivut mielestäsi rumat ja haluat tehdä uudet? Osaatko ottaa hienoja valokuvia? Haluatko kirjoittaa uutisia lajista? Miten sinä voisit auttaa lahtelaista frisbeegolfia eteenpäin?

Jos vapaaehtoistyö frisbeegolfissa kiinnostaa, niin laita sähköpostia pj@lahdenfrisbeeclub.fi -osoitteeseen. Lupaan, että yhdessä löydämme juuri sinulle mieluisaa tekemistä.

Näkemisiin radalla!

Niklas Saalasti, puheenjohtaja, Lahden Frisbee Club