Palaa kohteeseen Radat

Lajin säännöt

Suomen frisbeegolfliiton aloittelijan kilpailuopas tästä.

Frisbeegolfin säännöt lyhyesti

Frisbeegolfissa on tarkoitus kiertää rata läpi mahdollisimman vähin heitoin. Peli alkaa ensimmäisen väylän avauspaikalta ja jatkuu aina viimeisen väylän väylämaaliin saakka. Väylämaalina käytetään useimmiten tarkoitusta varten tehtyä maalikoria, mutta myös muita esinemaaleja (kuten puita ja pylväitä) voidaan käyttää.

Pelin kulku

Peli alkaa ensimäisen väylän avauspaikalta, eli tiiltä. Ryhmän jäsenet heittävät vuorollaan jonka jälkeen siirrytään kiekkojen luokse. Seuraava heitto lähtee siitä mihin ensimäinen kiekko on pysähtynyt. Kauimpana korista oleva pelaaja heittää ensimäisenä, muiden on hyvä pysyä heittävän pelaajan takana. Muista laskea heittosi.

Heittämistä jatketaan kunnes kiekko lepää maalikorissa. Kiekon tulee olla korin sisällä eikä esim. korin katolla.
Väylän jälkeen siirrytään seuraavan väylän avauspaikalle ja käytetyt heitot merkitään ylös. Radan vähimmillä heitoilla suorittanut on voittaja.

Pelaamisen vaikeuttamiseksi radoilla on puita, pensaita ja muita luonnollisia esteitä. Nämä esteet ovat oleellinen osa lajia, eikä niitä saa siirtää tai poistaa – saati vahingoittaa – kierroksen aikana.

Joillakin radoilla on myös pelikelvottomia alueita, eli ns. OB (Out of Bounds) -alueita. Nämä on usein merkitty kepeillä tai naruilla. Usein myös jotkut polut, tiet ja ojat muodostavat OB-rajan. Mikäli heittosi päätyy tällaiselle pelikelvottomalle alueelle, lisätään tulokseesi yksi rangaistusheitto. Peliä jatketaan siitä, mistä kohtaa heittosi meni pelikelvottomalle alueelle. Voit myös halutessasi heittää uudelleen samasta paikasta, kuin mistä heitit edellisen heittosi, mutta edelleen rangaistuspisteen kera. Lainattu Suomen firsbeegolfliiton sivuilta.

Frisbeegolfin viralliset säännöt ja kilpailuopas suomeksi

ETIKETTI

Ryhmien koko saa olla enintään 5 pelaajaa. Mikäli teitä on 5 ja takana tulee 2 henkilön ryhmä on tämä oletettavasti nopeampi ryhmä kuin te, niin heidät tulisi päästää ohitse, jotta radan sujuvuus pysyy tasaisena. Ohi päästäminen ei hidasta isomman ryhmän pelaamista juuri ollenkaan.
Mikäli et näe mihin kiekkosi lentää, niin PITÄÄ huutaa ”fore!” tai ”varo!” tai jonkin näköinen varoitus. Tämä kannattaa huutaa mielummin turhaan, kun ei ollenkaan. Jos kiekko osuu johonkuhun, niin se voi oikeasti sattua pahasti.
Muistetaan varovaisuus myös, odotetaan että edellinen ryhmä on poistunut väylältä kokonaisuudessaan, jolloin seuraava ryhmä voi aloittaa väylän

Radalta usein löytyy myös pidempään pelanneita, niin rohkeasti vain heiltä kysymään neuvoa heitoissa, etiketeissä, ihan missä vaan, uskon kyllä että kaikki neuvoo mielellään, kun asiallisesti käy kysymässä.

Palaa: Radat

Katso myös: Mukkula DiscGolfPark, Väyläkartat, Ratakartat, Karisto