Haastattelussa Pasi Pyykönen

Päätimme, että pyydämme haastatteluun seuramme sivuille Pasi Pyyköstä. Hän on äskettäin saavuttanut paikan amatöörien SM-kisoihin vaikeista lähtökohdista huolimatta. Lisäksi Pasi on tunnetusti ns. ”hyvän fribaspiritin” mallioppilas, jonka heittueessa viihtyy kuka tahansa. Hän on elävä todiste siitä, että kuka tahansa riippumatta fyysisistä rajoitteistaan, pystyy pelaamaan frisbeegolfia ja nauttimaan siitä. Näiden lisäksi Pyykönen on äärettömän kova fribaaja. Esitimme Pasille muutaman kysymyksen hänestä itsestään, fribasta ja vähän muustakin.

Pasi ei tunnetusti osaa väliaikaisen veden sääntöä.

Hei Pasi ja kiitos, että suostuit vastaamaan muutamiin kysymyksiin. Jos sinun pitäisi kertoa kuka on Pasi Pyykönen kolmella lauseella, niin mitkä ne olisivat?

Jaahas… Pasihan on kolmen lapsen isä ja pappa joka heittelee frisbeetä rennolla asenteella kilpailuissa. Pasi on aika hiljainen ja ujohko ihminen 😉 Ei kai Pasista enempää ole kerrottavaa? 🙂

Olet pelannut frisbeegolfia jo verrattain pitkään, kun ensimmäiset PDGA:n alaiset kisat löytyvät jo vuodelta 2014. Miten ja milloin päädyit lajin pariin ja mikä sai aikuisen miehen kävelemään pitkin metsiä muovikiekkojen perässä?

Päädyin lajiin Karvosen Samin ansiosta, asuttiin samassa talossa, Sami oli hurahtanut jo aikasemmin ja ihmettelin, miksi se heittelee aina muovia hymy suussa? Varmaan se sitten oli 2013, jos PDGA.n mukaan 2014 olen kilpaillut 🙂 Onhan Suomen metsät hienoja ja kun saat harvoin sen juuri miettimäsi mahtavan heiton ja kaikki kulmat kiekossa kohdallaan, kyllä se saa menemään metsään uudestaan ja uudestaan. Myös mahtavat pelikaverit on iso syy että tätä vielä jaksaa tehdä.

Sinä et ota lajia vielä tänäkään päivänä liian vakavasti mutta kilpailet paljon eri viikkokisoissa sekä PDGA:n alaisissa kilpailuissa. Näiden lisäksi heittelet muutenkin paljon. Minkä takia kilpailet sekä pyrit kehittymään lajissa? Eikö ystävien kanssa heitetyt hupikierrokset olleet riittävän kivoja?

Ainahan on mahtavaa heitellä tutussa porukassa. Kyllä mulle kilpailut on se ”suola”. On kutittava tunne, kun kisat alkaa ja etenkin jos kaikki on vielä sulle tuntemattomia. Mä tykkään tunteesta. On ollut kiva nyt viimeisen vuoden aikana aivan puskista tajuta, että mun kiekothan lentää noin 10-15m pidemmälle kuin ennen. Se antaa taas minulle motivaatiota treenaamiseen. 

Mikä frisbeegolfissa lajina sinua kiehtoo niin paljon, että valitsit sen muiden aktiviteettien sijaan?

No tossa aikasemmin jo sivuutin asiaa. Kyllä se on se kun saat kiekon lentämään juuri silleen kuin olet suunnitellut, toivonut ja suunnilleen rukoillut lentävän, siitä tuleva harvoin kokema MAHTAVA FIILIS 🙂 Aluksi tämä oli kesä harrastus ja laskettelu oli talvella. Nyt jalka ei kestä laskettelua kunnolla ja heittelen sitten kesät talvet.

Minkä syiden takia suosittelisit frisbeegolfia harrastukseksi sellaiselle, joka ei ole koskaan lajia kokeillut? Varsinkin jos kyse on suurin piirtein sinun ikäisestäsi kaverista.

Jaa a… No tässähän tulee melkein huomaamatta liikuttua 2-3km, saa olla ulkona ja kyllähän lajin kautta tutustuu MAHTAVIIN ihmisiin kentällä.

Sinulla on ollut viimeisinä vuosina paljon hyvin vakavia terveysongelmia, jotka ovat vaikuttaneet myös heittämiseen. Näistä huolimatta olet jatkanut pelaamista ilmeisesti välillä jopa vähän lääkärin ohjeiden vastaisesti. Miten terveysongelmat ovat vaikuttaneet pelaamiseen? Ja ennen kaikkea, miten pystyt jatkamaan harjoittelua ja pitämään motivaatiota yllä, samalla kun yrität toipua vaivoista, joiden jälkeen suurin osa ei edes harkitsisi kilpaurheilua missään muodossa?

No tämä… Mistäs alottas? 😉 No kyllähän ne on vaikuttanut henkiseen pelaamiseen ja kroppa ei anna ihan silleen heittää kuin ehkä haluisi. Viime heinäkuun 30. päivä kun sain erittäin vakavan slaakin pumppuun ja siitä ihme kyllä selvinneenä oli aikaa sairaalassa miettiä asioita. Nyt katos täst nauttii JOKA heitosta erilailla ku ennen ja ei todellakaan tule enää sisälle kiuhumista kun epäonnistuu heitossa tai putissa. Mä annoin itelleni ”sisäisen rauhan fribassa” ja se on ehkä auttanut peliini. Hyväksyn tasoni ja en yli yritä. Vasen jalka odottaa kahta isompaa operaatiota, no sydänlääkkeiden takia katellaan niitä vuoden päästä. Noi kivut on nyt työnnetty takaraivosta ulos ja koitetaan ilman kipulääkkeitä pärjätä, ei niitäkään viitti koko ajan syödä 😉 Koitan peräti pitää kropastani huolta ja ihme kyllä venyttelen 🙂 Kyllähän tässä 22 operaatiota kokeneena on kipukynnys hiukan noussu ja voi olla että ”normi” ihminen ei todellakaan heittelis enää näillä ongelmilla fribaa.

Tänä vuonna sinut nähdään edustamassa LFC:tä amatöörien suomenmestaruuskisoissa Oulussa. Paikan tuohon kisaan lunastit sijoittumalla kolmanneksi Amateur series – Äijänpelto -kilpailussa luokassa MA50. Mitä tällä hetkellä muistat tuosta kilpailusta? Paljonko kävit kiertämässä Äijänpeltoa ennen kilpailua ja miten valmistauduit kyseiseen kisaan muutoin? Kisapaikan sait lopulta kahden heiton erolla, niin olitko lopussa tietoinen omasta sijoituksestasi ja aiheuttaako tuollainen enää lisäpaineita yli 50-vuotiaille?

Juu en mä nyt niin vanha oo etten muistais 😉 Kyllä mä lähdin taas kerran pelaamaan omaan peliäni, en siis vertaa itteeni enään ”isokätisiin” ja usko vaan niitäkin on yli 50v sarjoissa. Eka kierros oli pikku pettymys joissain osa-alueissa. SM-paikka tais olla 1 heiton päässä, kun alotettiin finaali kierros? Alku oli mulla uskomaton ku kahdelta ekalta helpot pöröt korttiin. Sit noin 13. väylällä tuli mystinen kipu heitto käden olkapäähän ja tuntu vaikeelta. Kolme väylää jäljellä ja mietin että katonko tuloksia. En yleensä kato tai haluu ees tietää mis meen. Seppäsen Mikkolta kysyin, että pitäiskö kattoo. No en kattonu. Viimeinen 5m putti viel alarautaan ja luulin että se paikka meni siinä. Olin yllättyny ja tietysti iloinen kun paikka irtosi. Kävin radan pelaamassa kerran ennen kisoja, kauheessa sateessa ja ratahan ei sitten ollutkaan sama kisoissa 😉 Oman pelikirjan tein joka oli par tulosta joka väylältä ja hyväksy epäonnistumiset, niit tulee aina. Paineita ei oikeen meikä enää jaksa ottaa, menee miten menee ja lopussa katotaan riittikö se?

Mitkä ovat suunnitelmat Oulun varalle? Seurassahan me lähdemme siitä, että Pyykönen palaa suomenmestarina. Mutta mitkä ovat omat tavoitteesi kyseiseen kilpailuun?

Just Vanhasen Tommin kanssa puhuin kisoista ja ei kyl tällä hetkellä ole viel selvillä tavoitteet. Olin juhannuksen Oulun suunnalla ja kävin Virpiniemen heittelemässä Jukka Tynin, Parviaisen Juhon ja niitten kaverin kanssa. Sai vanha heikko tasoinen ukkeli hyvää vinkkiä miten pelata. Kolme väylää taitaa jäädä siitä leiskasta pois ja tulee isokätisten väylät tilalle. Mä meen pelaa omaa peliä, en hyökkää hölmöillen, pysyn väylillä ja putit sisään. No eihän ne aina onnistu 🙂 Mut en ota paineita seuran odotuksista 🙂 Parhaani tietysti teen ja katellaan sit mihin se riitti.

Mitä löytyy Pasin laukusta? Kerro tärkeimmät kiekkosi ja mikä juuri niistä tekee parempia, kuin joku toinen.

Viime talvena tuli midareita heiteltyä aika paljon. Nyt varmaan ne ”tärkeimmät” on FLEX BUZZZ ja vanhaa yksilöä olevat Valkyriet. Vanhaa ”perunapelto” Jokeria oon nyt ruvennut taas heittelee jonkin verran. Olen siis kiekko merkeissä sekakäyttäjä. Noista paremmat tekee muovi, kumpaakaan ei enää valmisteta noilla muoveilla, no Valkyrieta tehään mut tietäjät tietää ”Sandström” Valkyt 🙂

Mikä on mielestäsi paras kenkämerkki frisbeegolfiin ja miksi se on Vivobarefoot?

Tää on itelle uskomaton keissi! Osa varmaan tietää mun vasemman isovarpaan tapauksen? Käytin hiilikuitu pohjallista Adduissa että pystyn heittelee tai ees kävelee ilman kipuja. Jouni Lehto on vanha tuttu Vivobarefoot kauppias ja laitto koodia et tuu kokeilee. Nyt en oikeestaan enää muita kenkiä käytä missään. Ne on just ihanan leveet päkiän kohdalta. Oon löytänyt jalasta uusia ”lihaksia” ja kyllä ne oikeesti on mahtavat kengät. Mun vauhdeilla kestää hyvin frisbeetä heitellessä ja jos Laihasen vauhditkin kestää niin veikkaan että juuri sinunkin. Nythän Mukkulassa CTP-kisoissa HUIKEET 100€ lahjakortit saatiin niiltä sponssi väyliinsä ja toivon että jokainen voitto menisi eri heittäjille niin pääsisi moni eri ihminen kokemaan, kuinka HYVÄT ne ovat 😉 Ja kyllä, tässä oli osa mainos kirjoitusta 😉 Menkää tutustumaan kenkiin Hirsimetsäntie 17, Lahti. Netistä löytyy www.vivobarefoot.fi .

Mitkä ovat mielestäsi hyvän väylän sekä toisaalta hyvän radan tunnusmerkit?

Kyllä mää tykkään enemmän teknisistä väylistä ku 200 metrin avoimesta. No toi taitaa johtua siitä että kiekko ei pitkälle lennä. Hyvä rata on mun mielestä kun on vähän kaikkee, niin sanotut ”fore” väylät ei nappaa kun mä en tunnetusti sitä osaa. No sit pelataan vaan alivakaalla väylää pitkin ja ei hyökätä. Mut joo, tekniset mettäväylät ja sekaan avoimempaa, hiukan ku Mukkulan puistoleiska 🙂

Miten frisbeegolfia tulisi mielestäsi kehittää, jos mietitään asiaa varsinkin iäkkäämpien pelaajien näkökulmasta?

Ei kai lajia kauheesti voi ”kehittää”. Ratoja voi ja pitääkin. Nyky huiput Suomessa painaa sen 160m hysses ja mun ikäset ei. Meidän vanhusten pitää vaan hyväksyä se ja tajuta oma taso. Ehkä enemmän kisoja meidän ikäluokille, varsinkin amatööri puolelle, vois auttaa. Mun mielestä, on sitten ikää kuinka paljon tahansa, jos haluaa huipulle ei riitä vaan höntsäkiekat ja viikkokisat. Sun pitää ottaa kropan huolto ja kaikki muukin huomioon. Turha valittaa, jos ei asian eteen ole valmis panostamaan 😉

Sinä olet aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa ja jaksat tehdä erilaisia julkaisuja jatkuvasti. Teet näitä enemmän kuin suurin osa itseäsi yli puolta nuoremmista fribaajista, jotka ovat kuitenkin kasvaneet someaikakaudella. Miksi toimit näin ja mikä merkitys sosiaalisella medialla on sinulle? Mistä voimme seurata matkaasi amatöörien suomenmestariksi?

Tämä. Olin duunissa tapahtuma tuottajalla. Siellä tajusin sosiaalisen median tärkeyden. En oikeen osaa sanoa, miksi toimin niin, mutta kaipa se on jo osa mua? Mä en oikeen ymmärrä, että se ei ole hallussa ”nuorisolla”. Ajatellaan esim. olet hyvä pelaaja ja sponssit kiinnostas. Ei oikeen sponsseja nappaa, jos sun sosiaalinen media on kuraa. Kyllä mulle sosiaalinen media on tuonut kivoja juttuja esim. #pasihoitaa lähti aikoinaan laukalle duuni keissistä Pori Jazzeilla. No mulla on face ja IG mut kumpikaan ei ole ”julkinen”. IG.ssä pasipy, jos kiinnostaa seurata vanhan fribaukkelin menoa niin laita seuranta pyyntö, mut ei kai tätä kukaan semmoinen lue, kuka jo ei seurais mua siel? 😉

P.S Siellä voi seurata mua ja matkaa SM-kisoihin, Suomenmestarista en tiedä 😉 P.S.S Kaikille hyviä heittoja ja pysykää terveenä…

Kuvassa vain yksi Pasin lukuisista palkinnoista